Nikt mi nie mówi żegnaj, mówią mi do widzenia…
W środę, 16 czerwca, w naszej bursie miało miejsce niezwykle wzruszające wydarzenie. Kreatywna, uzdolniona młodzież spontanicznie zaaranżowała koncert muzyczny dedykowany naszej Pani Dyrektor- Halinie Przybylskiej. Po godzinie 20.00 świetlicę wypełniły dźwięki przeróżnych instrumentów. Wybrzmiały skrzypce - Julia, Paulina, Emilka, Daniel ,wiolonczele - Konstancja, Amelka, Zuzia, Tymon, flety - Olga, Zosia, pianino - Maciek, a także wokal Dominiki. Konferansjerkę, z wdziękiem i poczuciem humoru, poprowadzili Julia i Oskar.
Jakże inaczej młodzi artyści mogli podziękować Pani Dyrektor za 20 lat twórczej, inspirującej pracy, w którą włożyła tyle serca, zapału, determinacji, aby stworzyć wychowankom ,,drugi dom”?
Jubileusz 20-lecia zarządzania placówką nie był jedynym ,,pretekstem” do uczczenia honorowego Gościa. Pani Dyrektor podjęła trudną dla wszystkich decyzję- rozpoczyna nowy rozdział w swoim życiu, jednakże nie rozstaje się z nami ostatecznie. Zawsze będzie przez nas oczekiwana i mile widziana!
Po godzinnym koncercie wychowankowie podziękowali Pani Dyrektor składając na Jej ręce piękny bukiet róż oraz list z PODZIĘKOWANIAMI, który oddaje wdzięczność młodzieży.
To był niezwykły wieczór - łzy, śmiech, wzruszenie, wspomnienia… i mnóstwo słodyczy!
Alicja Kuszewska
Zdjęcia wykonała Lilianna Stypuła.
Zaproszenie
„Tam, gdzie kończą się słowa, zaczyna się muzyka”.
Heinrich Heine
Zapraszamy Panią Dyrektor, Wychowanków, Grono Pedagogiczne, Pracowników Administracji i Obsługi na koncert dedykowany Pani Dyrektor. Koncert odbędzie się 16 czerwca o godz. 20.00, w stołówce.
„Muzyka wyraża uczucia i myśli, bez języka;
to było poniżej i przed mową,
i jest ponad i ponad wszystkimi słowami ”.
Robert G. Ingersoll
Wychowankowie, Ula Degucis i Lilka Stypuła
Brzmią znajomo owe twarze…
Tak się jakoś dziwnie stało
W filmach twarze pozmieniało…
Lub też planem zamierzonym
Ktoś się stał tym wymarzonym
Bohaterem filmu, baśni.
Więc bez kłótni, zbędnych waśni
Nieskończonego czekania
Oto właśnie się odsłania
Gwiazd plejada z bursy naszej…
"Muzyka. Sztuka łączenia dźwięków w sposób przyjemny dla ucha."
Jan Jakub Rousseau
2 czerwca w bursie odbył się koncert muzyczny pani psycholog, Agnieszki Olszańskiej.
Ponieważ bieżący rok szkolny nie pozwolił nam na organizowanie spotkań grupowych, zmuszeni byliśmy zrezygnować z koncertów okolicznościowych. Z tym większą radością przyjęliśmy zaproszenie i …z zachowaniem reżimu sanitarnego wysłuchaliśmy koncertu.
Pani Agnieszka, flecistka zaprezentowała cztery utwory:
Przed wykonaniem 2,3 i 4 utworu wprowadziła nas w arkana prawidłowego sposobu wykonywania technik współczesnych. „Wykonawca musi mieć świadomość walorów brzmieniowych i ekspresyjnych, łączenia i zestawianie ze sobą różnych sposobów wydobycia dźwięku. Jedną z możliwości, jaką daje muzyka współczesna, jest jednoczesne wykonanie dwóch lub kilku odmiennych technik. W ten sposób uzyskuje się efekt „polifonii brzmieniowej”, kilku głosów złożonych z różnych efektów sonorystycznych. Daje to duże możliwości ekspresyjne i brzmieniowe. Jest ważnym aspektem nowoczesnego języka muzycznego.”
Bardzo dziękujemy za piękne wykonanie i wrażliwość muzyczną, którą po raz kolejny obdarowała nas pani Agnieszka.
„Jeszcze tylko muzyka na ten świat, na to życie…”
Ula Degucis
2 czerwca 2021r.
Kulinarne wędrówki…
W sobotę, 29 maja, wyruszyłyśmy w kolejną kulinarną podróż. Tym razem odwiedziłyśmy egzotyczny Daleki Wschód. Celem naszej wędrówki był Wietnam, a skoro Wietnam, to ….SAJGONKI! Wybrałyśmy opcję wegetariańską, gdyż uwielbiamy świeże, chrupiące warzywa. Wspólna praca podczas krojenia, siekania, mieszania i zawijania dostarczyła nam wielu pozytywnych emocji. Ewelina wykazała się mistrzostwem w delikatnym smażeniu potrawy. Niestety, nie wszystkie trafiły do obróbki termicznej- bez obsmażenia również były absolutnie pyszne.
Na deser wybrałyśmy się do Japonii, gdzie z przyjemnością zajadałyśmy … samodzielnie przygotowany deser- MATCHA & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY. Ciekawym dodatkiem była japońska, intensywnie zielona, sproszkowana herbata matcha, która podkręciła zarówno smak, jak i wygląd ciasta.
Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów.
Lilianna Stypuła
Matcha & mus z białej czekolady
29 maja 2021
Zaproszenie
Serdecznie zapraszam Wychowawców i Wychowanków bursy na koncert pożegnalny, który odbędzie się 2 czerwca o godzinie 16.30, w świetlicy.
Agnieszka Olszańska, psycholog
W rytmie salsy…
Wspólne przyrządzanie potraw w sobotnie popołudnie to znakomity pomysł na kreatywne spędzenie czasu. Dobry nastrój, swobodne rozmowy, pozyskanie nowych doświadczeń kulinarnych, a w konsekwencji – obiad w miłym towarzystwie!
Zainspirowane wędrówką po ,,kuchniach świata” tym razem zawitałyśmy do barwnego Meksyku, gdzie zaprosiła nas Julia- koneserka dobrze przyprawionej, aromatycznej tortilli.
W rytmie salsy kroiłyśmy papryki, szalotki czy pomidory, wyrabiałyśmy placki na tortille, doprawiałyśmy przyprawami i ziołami. Pod bacznym okiem Julki- szefowej kuchni przygotowałyśmy wariacje na bazie tortilli – quesadille, no i oczywiście … salsę! Było pysznie i aromatycznie… Mniam!
A na deser- dla zachowania równowagi duuużo czekolady w czekoladowej tarcie, którą udekorowałyśmy sezonowymi owocami. Maliny, truskawki i borówki kochają czekoladę! Dzielimy się z Wami sprawdzonymi przepisami.
Smacznego!
Lilianna Stypuła
22 maja 2021
Egzotyczne klimaty…
W tym tygodniu postanowiłyśmy wprowadzić do obiadowego menu dania egzotyczne, wywodzące się z aromatycznej, pełnej ziół i przypraw kuchni arabskiej.
Na danie główne wybrałyśmy znane i popularne na całym świecie wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy - falafel. Przygotowanie potrawy nie jest trudne i czasochłonne, jednak trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu ciecierzycy. Trwa to ok.12 godzin, więc najlepiej ziarna zalać wodą wieczorem, a następnego dnia … sprawnie i szybko dokończyć dzieło!
W ramach deseru przygotowałyśmy równie egzotyczny, co wytworny torcik musowy z mango. Świeży, rześki smak oczarował nas i z pewnością jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu.
Orzeźwiająca lemoniada z owoców cytrusowych i mięty stanowiła dopełnienie naszego obiadu w egzotycznym klimacie.
Serdecznie polecamy sprawdzone przepisy na pyszne jedzonko!
Lilianna Stypuła
15 maja 2021
Śródziemnomorska kuchnia i …smaczny deser cytrynowy
Nadeszły ciepłe, słoneczne dni, więc pora na lekką, śródziemnomorską kuchnię. Dzisiaj główną inspiracją stał się bakłażan (inaczej - oberżyna lub gruszka miłosna), który znakomicie czuje się w towarzystwie aromatycznych pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Jeszcze tylko kilka pieczarek, parę szalotek, odrobinę sera żółtego, natka pietruszki, przyprawy (zgodnie z preferencjami) i … przepyszna zapiekanka ląduje (u nas) w prodiżu lub w piekarniku. Okazało się, że smakuje równie pięknie, jak wygląda, a aromat towarzyszący działaniom kulinarnym na dłużej zagościł w bursowej kuchence.
Lilianna Stypuła
Bakłażan zapiekany z mozzarellą, pieczarkami i pomidorem
Miłym dopełnieniem obiadu jest deser. Tym razem konsekwentnie, w wiosennym klimacie, postawiłyśmy na lekką, delikatną tartę cytrynową. Prosta w przygotowaniu, bez wyszukanych składników, a smakuje wybornie!Zachęcamy do skorzystania z już sprawdzonych przepisów.
Lilianna Stypuła
8 maja