Nikt mi nie mówi żegnaj, mówią mi do widzenia  

W środę, 16 czerwca, w naszej bursie miało miejsce niezwykle wzruszające wydarzenie. Kreatywna, uzdolniona młodzież spontanicznie zaaranżowała  koncert muzyczny dedykowany naszej Pani Dyrektor- Halinie Przybylskiej. Po godzinie 20.00 świetlicę  wypełniły dźwięki  przeróżnych instrumentów. Wybrzmiały skrzypce - Julia, Paulina, Emilka, Daniel ,wiolonczele - Konstancja, Amelka, Zuzia, Tymon, flety - Olga, Zosia, pianino - Maciek, a także wokal  Dominiki. Konferansjerkę, z wdziękiem i  poczuciem humoru, poprowadzili  Julia i Oskar.

Jakże inaczej młodzi artyści mogli podziękować  Pani Dyrektor za 20 lat twórczej,   inspirującej pracy, w którą włożyła tyle serca, zapału, determinacji, aby stworzyć wychowankom ,,drugi dom”?

Jubileusz 20-lecia zarządzania placówką nie był jedynym ,,pretekstem” do uczczenia honorowego Gościa. Pani Dyrektor podjęła trudną dla wszystkich decyzję- rozpoczyna nowy rozdział w swoim życiu, jednakże nie rozstaje się z nami ostatecznie. Zawsze będzie przez nas oczekiwana i mile widziana!

Po godzinnym koncercie wychowankowie podziękowali Pani Dyrektor składając na Jej ręce piękny bukiet róż oraz list z PODZIĘKOWANIAMI, który oddaje wdzięczność młodzieży.

To był niezwykły  wieczór - łzy, śmiech, wzruszenie, wspomnienia… i mnóstwo słodyczy!

Alicja Kuszewska

Zdjęcia wykonała Lilianna Stypuła.

Zaproszenie

„Tam, gdzie kończą się słowa, zaczyna się muzyka”. 

Heinrich Heine

Zapraszamy Panią Dyrektor, Wychowanków, Grono Pedagogiczne, Pracowników Administracji i Obsługi na koncert dedykowany Pani DyrektorKoncert odbędzie się 16 czerwca o godz. 20.00, w stołówce.

„Muzyka wyraża uczucia i myśli, bez języka;
to było poniżej i przed mową,
i jest ponad i ponad wszystkimi słowami ”. 

Robert G. Ingersoll

Wychowankowie, Ula Degucis i Lilka Stypuła

Brzmią znajomo owe twarze…

Tak się jakoś dziwnie stało
W filmach twarze pozmieniało…
Lub też planem zamierzonym
Ktoś się stał tym wymarzonym
Bohaterem filmu, baśni.
Więc bez kłótni, zbędnych waśni
Nieskończonego czekania
Oto właśnie się odsłania
Gwiazd plejada z bursy naszej…

"Muzyka. Sztuka łączenia dźwięków w sposób przyjemny dla ucha."

Jan Jakub Rousseau

2 czerwca w bursie odbył się koncert muzyczny pani psycholog, Agnieszki Olszańskiej. 

Ponieważ bieżący rok szkolny nie pozwolił nam na organizowanie spotkań grupowych, zmuszeni byliśmy zrezygnować z koncertów okolicznościowych. Z tym większą radością przyjęliśmy zaproszenie i …z zachowaniem reżimu sanitarnego wysłuchaliśmy koncertu.

Pani Agnieszka, flecistka zaprezentowała cztery utwory:

  • „Variationen in G über ein Thema favorit von Mozart” – A.E.Müller
  • „Koncert na flet” – C.Nielsen
  • „Airborne” – G. Schocker
  • „Orange Dawn” – J. Clarke

Przed wykonaniem 2,3 i 4 utworu  wprowadziła nas w arkana prawidłowego sposobu wykonywania technik współczesnych.  „Wykonawca musi  mieć świadomość walorów brzmieniowych i ekspresyjnych,  łączenia i zestawianie ze sobą różnych sposobów wydobycia dźwięku. Jedną z możliwości, jaką daje muzyka współczesna, jest jednoczesne wykonanie dwóch lub kilku odmiennych technik. W ten sposób uzyskuje się efekt „polifonii brzmieniowej”, kilku głosów złożonych z różnych efektów sonorystycznych. Daje to duże możliwości ekspresyjne i brzmieniowe. Jest ważnym aspektem nowoczesnego języka muzycznego.”

Bardzo dziękujemy za  piękne wykonanie i wrażliwość muzyczną, którą  po raz kolejny obdarowała nas pani Agnieszka.

„Jeszcze tylko muzyka na ten świat, na to życie…”

Wiesław Myśliwski

Ula Degucis

2 czerwca 2021r.

Kulinarne wędrówki…

          W sobotę, 29 maja, wyruszyłyśmy w kolejną kulinarną podróż. Tym razem odwiedziłyśmy egzotyczny Daleki Wschód. Celem naszej wędrówki był Wietnam,  a skoro Wietnam, to ….SAJGONKI! Wybrałyśmy opcję wegetariańską, gdyż uwielbiamy świeże, chrupiące warzywa. Wspólna praca podczas krojenia, siekania, mieszania i zawijania dostarczyła nam wielu pozytywnych emocji. Ewelina wykazała się mistrzostwem w delikatnym smażeniu potrawy. Niestety, nie wszystkie trafiły do obróbki termicznej- bez obsmażenia również były absolutnie pyszne.
          Na deser wybrałyśmy się do Japonii, gdzie z przyjemnością zajadałyśmy … samodzielnie przygotowany deser- MATCHA & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY. Ciekawym dodatkiem  była japońska, intensywnie zielona, sproszkowana herbata matcha, która podkręciła zarówno smak, jak i wygląd ciasta.

           Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów.

Lilianna Stypuła

Matcha & mus z białej czekolady

Wegetariańskie sajgonki

29 maja 2021

Zaproszenie 

Serdecznie zapraszam Wychowawców i Wychowanków bursy na koncert pożegnalny, który odbędzie się 2 czerwca o godzinie 16.30, w świetlicy.

Agnieszka Olszańska, psycholog

W rytmie salsy… 

Wspólne przyrządzanie potraw w sobotnie popołudnie to znakomity pomysł na kreatywne  spędzenie czasu. Dobry nastrój, swobodne rozmowy, pozyskanie nowych doświadczeń kulinarnych, a w konsekwencji – obiad w miłym towarzystwie!
Zainspirowane wędrówką po ,,kuchniach świata” tym razem zawitałyśmy do barwnego Meksyku, gdzie zaprosiła nas Julia- koneserka dobrze przyprawionej, aromatycznej tortilli.

W rytmie salsy kroiłyśmy papryki, szalotki czy pomidory, wyrabiałyśmy placki na tortille, doprawiałyśmy przyprawami i ziołami. Pod bacznym okiem Julki- szefowej kuchni przygotowałyśmy wariacje na bazie tortilli – quesadille, no i oczywiście … salsę! Było pysznie i aromatycznie… Mniam!
A na deser- dla zachowania równowagi duuużo czekolady w czekoladowej tarcie, którą udekorowałyśmy sezonowymi owocami. Maliny, truskawki i borówki kochają czekoladę! Dzielimy się z Wami sprawdzonymi przepisami.

Smacznego!

Lilianna Stypuła

Kuchnia meksykańska

Tarta czekoladowa

22 maja 2021

Egzotyczne klimaty… 

          W tym tygodniu postanowiłyśmy wprowadzić do obiadowego menu dania egzotyczne, wywodzące się z aromatycznej, pełnej ziół i przypraw kuchni arabskiej.

Na danie główne wybrałyśmy znane i popularne na całym świecie wegetariańskie kotleciki z ciecierzycy - falafel. Przygotowanie potrawy nie jest trudne i czasochłonne, jednak trzeba pamiętać o wcześniejszym namoczeniu ciecierzycy. Trwa to ok.12 godzin, więc najlepiej ziarna zalać wodą wieczorem, a następnego dnia … sprawnie i szybko dokończyć dzieło!

W ramach deseru przygotowałyśmy równie egzotyczny, co wytworny torcik musowy z mango. Świeży, rześki smak oczarował nas i z pewnością jeszcze nie raz wrócimy do tego przepisu.

Orzeźwiająca lemoniada z owoców cytrusowych i mięty stanowiła dopełnienie naszego obiadu w egzotycznym klimacie.

Serdecznie polecamy sprawdzone przepisy na pyszne jedzonko!

Lilianna Stypuła

Falafel

Torcik musowy z mango

Lemoniada

15 maja 2021

Śródziemnomorska kuchnia i …smaczny deser cytrynowy

Nadeszły ciepłe, słoneczne dni, więc pora na lekką, śródziemnomorską kuchnię. Dzisiaj główną inspiracją stał się bakłażan (inaczej - oberżyna lub gruszka miłosna), który znakomicie czuje się w towarzystwie aromatycznych pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Jeszcze tylko kilka pieczarek, parę szalotek, odrobinę sera żółtego, natka pietruszki, przyprawy (zgodnie z preferencjami) i … przepyszna zapiekanka ląduje (u nas) w prodiżu lub w piekarniku. Okazało się, że smakuje równie pięknie, jak wygląda, a aromat towarzyszący działaniom kulinarnym na dłużej zagościł w bursowej kuchence.

Lilianna Stypuła

Bakłażan zapiekany z mozzarellą, pieczarkami i pomidorem

Miłym dopełnieniem obiadu jest deser. Tym razem konsekwentnie, w wiosennym klimacie, postawiłyśmy na lekką, delikatną tartę cytrynową. Prosta w przygotowaniu, bez wyszukanych składników, a smakuje wybornie!Zachęcamy do skorzystania z już sprawdzonych przepisów.

Lilianna Stypuła

Klasyczna tarta cytrynowa

 

8 maja